Lieve minister…

In 2014 is het alcoholverbod ingevoerd voor jongeren tot 18 jaar. Dat is met ons gedoogbeleid best een vreemd besluit. Natuurlijk wil ik absoluut niet dat kinderen alcohol drinken. Maar het is een illusie om te denken dat je met een verbod het alcoholprobleem onder jongeren oplost. Dit is een ‘oogkleppen-op-actie’ in het kwadraat. 

Als we het verbieden, dan doen ze het vast niet meer’ is een tamelijk naïeve veronderstelling. Net als ‘zolang ze niet betrapt worden met alcohol, zullen ze het toch ook niet drinken’. Klinkklare lariekoek. Alles wat verboden is, smaakt naar meer. Dat was vroeger zo en dat zal altijd zo blijven. 

Wat ik me afvraag is of het aantal comateuze gevallen door alcohol niet enorm is toegenomen sinds het verbod is ingesteld. En denk eens aan al die kinderen die onder de radar, ergens in een bos of op de hei, stiekem wodka drinken tot ze erbij neervallen. Zijn daar cijfers van? Weten we hoeveel de wodkaboys verdienen? Ik wist tot vorig jaar niet dat ze bestonden. Maar ik durf te wedden dat ze lekker draaien. Zeker in het Gooi. En ongetwijfeld ook in alle andere omstreken.

En hoe zit het eigenlijk met het lachgas- en drugsgebruik? Weten we of dat is toegenomen? Mogen die oogkleppen alsjeblieft af en zullen we dan weer eens met een heldere, oprechte blik naar deze materie kijken. Misschien kunnen die kroegen dan ook weer open voor onze kinderen. Zodat ze weer een leuke plek hebben waar ze leeftijdgenoten kunnen ontmoeten? Op de hei of in het donkere bos is het best lastig om nieuwe vrienden te maken. 

Een kroeg is toch gewoon een fijne plek om te vertoeven. En is dat niet precies wat we als ouders willen? Fijne, vertrouwde plekken waar onze kinderen zorgeloos kunnen rondhangen en lol maken. Deze ontmoetingsplekken zijn rigoureus van ze afgenomen. Omdat iedereen oogkleppen opgedaan heeft. Oogkleppen die de boze buitenwereld verdoezelen. 

We zijn moedwillig kortzichtig geworden zodat we ons kunnen verschuilen achter de wet. Een wet die als een net vol mazen zit. Maar als we die mazen niet zien, dan weet niemand dat ze er zijn. Toch?

Succes met het semi-gedoogbeleid. En die van mij drinken niet hoor. Dat doen alleen al die andere pubers. 

True Lies.png

2 reacties op “Lieve minister…

  1. Maarten schreef:

    Onderzoek heeft aangetoond dat drankgebruik op jonge leeftijd effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen én de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd zeer doet toenemen. Verbieden werkt, dat is ook aangetoond. ‘t Gooi heeft in Nederland onder jongeren het grootste drankverbruik en de meeste comazuipgevallen (ik woon ook in ‘t Gooi…). Volgens mij omdat daar de financiële middelen zijn én omdat het drankgebruik onder volwassenen in ‘t Gooi óók het hoogst is in Nederand
    Dus ja, verbieden helpt. Maar niet zonder het gesprek met je kinderen te blijven voeren en het goede voorbeeld te geven.

    • TrueLies schreef:

      Helemaal eens Maarten. Wij moeten het goede voorbeeld geven en kinderen zouden tot hun 18e niet moeten drinken. Maar mijn punt is dat ik het alcoholverbod van nu een schijnbare oplossing vind. En ja er zijn cijfers dat verbieden helpt maar ik vraag me af hoe grondig dat is gecheckt. En hoe zit het met het toegenomen lachgas-en drugsgebruik? Zijn daar cijfers van? En is het niet interessant om te onderzoeken of kinderen die wel naar de kroeg mogen (zonder dat ze alcohol mogen drinken), minder stiekem drinken dan kinderen die alleen maar naar de hei , of nergens heen kunnen. Ik ben bezig met een uitgebreid interview dus.. wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *