Dromen naleven

Hoe meer inspiratie hoe beter. Gisteravond woonde ik de TedX Gooise Meren bij. En laat het thema nu net lef en moed zijn. Twee eigenschappen die ik koester en waar je nooit genoeg van kunt hebben. En als je er toch te veel van hebt, deel het dan vooral met anderen bij wie de moed regelmatig diep in de schoenen zinkt. 

De sprekers, inclusief de presentatrice, waren stuk voor stuk gedreven, moedige mensen die allemaal door onverwachtse gebeurtenissen tot inzicht waren gekomen dat je je hart moet volgen. Dat je droom, hoe groot ook, haalbaar is. En als je deuren dichtgooit, gaan er vanzelf nieuwe deuren open die je veel meer brengen dan je ooit had kunnen bedenken.
Is dit zweverig? 

Nee, ik geloof hier heilig in. En in 1996 was ik een van de eersten die mijn vaste baan zomaar opzegde. Ik wilde iets anders. ‘Nooit oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt’, zei mijn vader nog. Maar ik had ze al weggegooid. En het ging prima op blote voeten. Beetje eelt erbij en ik voelde eindelijk weer de structuur van de grond. Aarden om daarna weg te vliegen. En dat deed ik, op reis naar ver weg. 

Dus ik kon me gisteravond helemaal vinden in de mooie verhalen van de sprekers. En vroeg ik me weer eens af hoe het kan dat er mensen zijn die tegen hun zin in, dag in dag uit naar hun werk gaan.

En toen stapte Zaineb het podium op. Ze is in 1997 gevlucht  uit Irak. Zij kon haar hart niet volgen, ze had geen keuze. Haar droom was om over drie dagen bij haar ouders in Nederland te zijn. Maar die droom werd een nachtmerrie van 40 dagen. Tijdens haar vlucht, zo vertelde ze, werd haar droom steeds kleiner. Van een nieuw leven in Nederland, haar ouders zien, droomde ze alleen nog van een warme maaltijd of een douche. Als je niet weet waar je heen kunt, wat valt er dan te dromen?

Met dat besef realiseerde ik me dat we zeker onze dromen moeten naleven. Maar dat we vooral niet moeten vergeten hoeveel mensen dat niet kunnen. Door geluk te delen, wordt iedereen gelukkiger. Dus als we onze dromen delen, kan misschien iedereen die ene droom iets beter realiseren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *